Voor bezoekers van de Philharmonie zijn historicus Luc Panhuysen en musicologe Saskia Törnqvist geen onbekenden: samen geven zij avondvullende colleges vol muziek en beeld over componisten in het perspectief van hun eigen tijd. Ze zijn geregeld te horen in specials van Diskotabel op Radio 4.

Met hun serie ‘Het concert van Europa’ gaan Panhuysen en Törnqvist op een virtuele tijdreis door het 19e-eeuwse Europa, toen natiestaten tot stand kwamen en etnische groeperingen zich begonnen te profileren. Muziek speelde in deze processen vaak een cruciale rol. Waar Törnqvist iconische composities onderzoekt op nationalistisch DNA, plaatst Panhuysen de werken in een politieke en culturele context. Samen brengen ze verhalen waarin de som meer is dan de afzonderlijke delen. 

Luc Panhuysen is een veelgevraagd auteur van boeken over geschiedenis. Zijn recentste boek over Maarten Tromp, Het Monsterschip, werd alom in de media geprezen, zijn boek Rampjaar 1672 kreeg onlangs van De Volkskrant vijf sterren.

Saskia Törnqvist doceert cultuur- en muziekgeschiedenis aan het Conservatorium van Amsterdam. Eerder was zij muziekjournalist voor het Parool en vaste concertinleider bij Het Nederlands Blazers Ensemble.

De colleges kunnen afzonderlijk worden bezocht maar ook in één serie worden gekocht. Bestel hier de hele serie met 5 euro korting.

Bestel