De Haarlemse Balletschool

Cyclus - De mythe van Demeter en Persephone
vr 23 jun ’23 20:00 - 21:15
vr 23 jun ’23
20:00 - 21:15
  • vr 23 jun ’23
    20:00 - 21:15
    Stadsschouwburg
    Stadsschouwburg Zaal
  • Toegangsprijs is inclusief drankje en exclusief garderobe. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

In de bijzondere voorstelling ‘Cyclus’ dansen de leerlingen van het DanceAmbitionprogramma van De Haarlemse balletschool de mythe van Demeter en Persephone. Met het verhaal van deze mythe verklaarden de oude Grieken het bestaan van de jaargetijden en de kringloop in het algemeen. 

Demeter is de godin van de vruchtbare aarde. Zij heeft een lieflijke dochter, Persephone. Zij is de vrucht van de aarde, het symbool van de oogst. 

Op een dag wordt Persephone ontvoerd door Hades, die haar meeneemt naar de onderwereld. Demeter blijft achter en gaat kapot van verdriet. De aarde verliest haar vruchtbaarheid en de herfst en de winter doen hun intrede. Uiteindelijk laat Hades Persephone gaan, maar vlak voor ze weer naar haar moeder gaat eet zij zes pitjes van een granaatappel waardoor zij zes maanden per jaar verbonden blijft aan Hades. 

Als Demeter herenigd is met Persephone is ze gelukkig en maakt ze de aarde weer vruchtbaar. Na de oogst aan het eind van de zomer gaat Persephone terug naar Hades en is haar moeder weer verdrietig. In de lente komt Persephone weer terug en bloeit de aarde weer op.

Website: De Haarlemse balletschool