Gordon Meuleman

De eeuw van mijn moeder

Het Nationale Theater
do 27 okt ’22 - zo 30 okt ’22
do 27 okt ’22
-
zo 30 okt ’22

De eeuw van mijn moeder is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef deze bejubelde marathonvoorstelling als ode aan zijn eigen moeder. Een topcast van onder anderen Esther Scheldwacht, Hein van der Heijden,  Romana Vrede en Mark Rietman in een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven.

Credits

Tekst en regie Eric de Vroedt | Cast Denise Aznam, Emma Buysse, Bram Coopmans, Yela de Koning, Hein van der Heijden, Betty Schuurman, Roben Mitchell, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jatou Sumbunu en Romana Vrede

In 1948 komt de achtjarige Winnie (gespeeld door Esther Scheldwacht) aan in Nederland, terwijl in Nederlands-Indië de onafhankelijkheidsoorlog woedt. In haar nieuwe thuisland kiest ze radicaal voor ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Ze trouwt de Hollandse ondernemer Lex (Hein van der Heijden), wordt verliefd op de Surinaamse Gudrun (Romana Vrede) en steeds weer strijdt ze voor haar autonomie. Als Winnie op tachtigjarige leeftijd ongeneeslijk ziek blijkt, reconstrueert haar zoon Ramses (Bram Coopmans) haar leven in een provocatieve expositie in het Haagse Kunstmuseum. Hij toont welke sporen het koloniale verleden heeft nagelaten in het leven van Winnie én haar kinderen. In een Haagse toko treffen moeder en zoon elkaar voor een gesprek dat ze nooit eerder durfden voeren.

  • “Grootse rol van Esther Scheldwacht in postkoloniaal drama.” (Theaterkrant / Keuze van de criticus)
  • "Een boeiend spanningsveld tussen het politieke en persoonlijke.” (NRC, ★★★★)
  • “Eric de Vroedt balanceert voortdurend knap op het randje van realiteit en fictie en weet het publiek ondertussen ook nog te entertainen.” (De Telegraaf, ★★★★)

Podiumplaatsen
Wil je voorstelling van héél dichtbij meemaken? Bestel dan Podium tickets.

Website: Het Nationale Theater

Hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama.

De Volkskrant, ★★★★