Malle Babbe

Muzikale zomerkomedie in de buitenlucht
do 25 aug ’22 - zo 11 sep ’22
do 25 aug ’22
-
zo 11 sep ’22

Na het enorme succes van Kenau komen de Stadsschouwburg en Club Kenau met een nieuwe oer-Haarlemse familievoorstelling. Het beroemde schilderij van Frans Hals komt tot leven in een verhaal over de schilder zelf, zijn zoon en natuurlijk de hoofdpersoon Malle Babbe in het Dolhuys. De makers van Kenau komen terug met zwoele zomeravonden muziektheater op het voorplein inclusief een ensemble van saxofoon, piano en klarinet.

 

Credits

Spel en muziek Marlies Bosmans (klarinet), Emma van Muiswinkel, Bart Sietsema (piano), Jasper van Hofwegen, Eveline Baçe (saxofoon), Janneke Melis, Maurits Wijmenga (piano), David Van Uuden eindregie Belle van Heerikhuizen tekst Marlies Bosmans muziek en liedteksten Bart Sietsema dramaturgie Jasper van Hofwegen kostuums Evelien Pfeiffer decor Juliette Mout productieleider Ilona Gerritsen producent Edwin van Balken 

De luchtige, muzikale zomerkomedie Malle Babbe voert ons terug naar het leven in de zeventiende eeuw in het Dolhuys aan de hand van de drie hoofdpersonages Frans Hals, Pieter Hals en Malle Babbe. Wanneer Pieter Hals door zijn vader naar Het Dolhuys wordt gestuurd stort zijn wereld in. Gelukkig is daar Malle Babbe die hem het reilen en zeilen in “het huis voor krankzinnigheid” uitlegt. Ook de andere bewoners van Het Dolhuys als Verdonck, Pekelharing, Isa, Sophie du flo en Napoleon helpen Pieter zichzelf te aanvaarden zoals hij is. Alle personages in Malle Babbe hebben echt bestaan of zijn gebaseerd op mensen die in deze tijd in het Dolhuys woonden. 

In de pers

  • Bart Sietsema heeft bijzondere, onconventionele dartele musicalnummers geschreven (Theaterkrant)
  • Emma van Muiswinkel blijkt een natuurtalent (Haarlems Dagblad)
  • Vrolijk spektakelstuk met geweldig swingende muziek (Haarlems Dagblad)
  • Dankzij de koptelefoons komen de mooie samenzang en de live muziek perfect binnen. (Volkskrant) 

De grote schilder Frans Hals, zelf een fan van buitenbeentjes aan zijn schilderijen te zien, schaamt zich enorm voor zijn zoon en durft hem niet te gaan bezoeken. Malle Babbe geeft hem de informatie die hij nodigt heeft in ruil voor een portret. Van haar. 

Funfact
Hoewel Malle Babbe in het liedje van Rob de Nijs bezongen wordt als sekswerker, is onlangs ontdekt dat Barbara Claes (haar echte naam) in het Dolhuys zat met psychische problemen. Club Kenau wil met deze voorstelling het taboe dat nog steeds rust op psychische problemen op een luchtige manier bespreekbaar te maken.

Deken en regenjas
Neem voor de zekerheid een dekentje en regenjas mee. Bij heel slecht weer wordt de voorstelling naar binnen verplaatst. We brengen je hiervan tijdig op de hoogte.

Malle Babbe theaterkamp - Niets te gek! 
In Schalkwijk organiseert de Stadsschouwburg samen met de Wereldmuziekschool, net als bij Kenau, weer een kosteloos kindertheaterkamp. Kinderen tussen de 9 en 12 jaar gaan aan de slag gaan met toneel, dans en muziek en maken een eigen voorstelling. De acteurs komen langs om tips te geven. Het zomerkamp duurt een week en wordt tijdens elke week van de zomervakantie aangeboden. Voor meer informatie en aanmelden, zie Wereld Muziek School.

Met dank aan
Lira Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, gemeente Haarlem, VSB Fonds, Fonds van Zanten, Stichting Union, Stichting Zonnige Jeugd, Kinderfonds van Dusseldorp en de J.C. Ruigrok Stichting.

Malle Babbe blijft boeien door spel met omgeving

Volkskrant