Gordon Meuleman

Coriolanus (Shakespeare)

Het Nationale Theater
do 16 mrt ’23 - vr 17 mrt ’23
do 16 mrt ’23
-
vr 17 mrt ’23

Het Nationale Theater presenteert Shakespeares Coriolanus. Een grote cast van topacteurs, waaronder Rick Paul van Mulligen, Betty Schuurman, Bram Coopmans en Yela de Koning als Coriolanus, neemt je mee in deze actuele Shakespeare met rake klappen, een indrukwekkend decor, prachtige kostuums, dampende beats in combinatie met de poëtische tekst van Shakespeare.

Tekst William Shakespeare | Regie Nina Spijkers, eindregie wegens zwangerschap: Liesbeth Coltof  | gevechtschoreograaf Jeroen Lopes Cardozo | Spel Mariana Aparicio, Bitha Babazadeh, Mika Bisschop, Emma Buysse, Bram Coopmans, Bram Flick, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Sander Plukaard, Betty Schuurman, Joris Smit

Coriolanus is Shakespeares scherpste stuk over de gespannen relatie tussen volk en politiek. Wat gebeurt er in een samenleving als emotie en opportunisme het winnen van verstand en gemeenschappelijk belang? Regisseur Nina Spijkers: “Bij elke zin die ik las, dacht ik: dit is nú! Shakespeare schrijft over een door oorlog veroorzaakt graantekort en hoe boze burgers overheidsgebouwen bestormen omdat ze zich niet gehoord voelen.” Met Yela de Koning in de titelro schudt regisseur Nina Spijkers het stuk op en zet niet een man, maar een vrouw als woedende generaal op toneel.

Het verhaal
Wanneer generaal Coriolanus als winnaar terugkeert uit de oorlog, juicht het volk haar toe. En dat terwijl ze haar voor de oorlog nog haatten. Gesteund door machtige vrienden stelt Coriolanus zich verkiesbaar voor het hoogste politieke ambt. Niets lijkt haar benoeming in de weg te staan, maar dan hitsen haar politieke vijanden het volk op. Coriolanus moet vluchten en sluit zich uit wraak aan bij de verslagen vijand, met maar één doel: vernietiging van de stad waarvoor zij haar leven zo vaak waagde. Yela de Koning (‘Trojan Wars’) speelt de titelrol in deze hypermoderne Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen.

Hypermoderne Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen.