Gelukzoekers op Sumatra

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.
do 2 mrt ’23 20:00
do 2 mrt ’23
20:00
  • do 2 mrt ’23
    20:00
    Stadsschouwburg,
    Stadsschouwburg Zaal
  • Toegangsprijs inclusief drankje en garderobe. Servicekosten € 2 per bestelling en € 2 extra bij tickets toesturen. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

Na het succes van ‘De Tolk van Java’ en ‘Lichter dan ik’ buigen de makers zich opnieuw over de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. 

Credits

Tekst Madelon Székely-Lulofs | regie Olivier Diepenhorst | spel Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink en Armand Rosbak

Met haar in die tijd scandaleuze romans ‘Rubber’ (1931) en ‘Koelie’ (1932) was Madelon Székely-Lulofs haar tijd ver vooruit. Ze vormen de basis voor ‘Gelukzoekers op Sumatra’, dat gaat over een te vaak geromantiseerd verleden. In werkelijkheid laat deze tijd van ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom tot op de dag van vandaag een besmeurd spoor na.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar zijn geluk beproeven op een plantage in Sumatra. Ook Roeki en Karminah komen er werken, gelokt door mooie beloftes, die al snel een systeem van contractarbeid, uitbuiting en onderdrukking blijken te zijn. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd  gaan de rubberprijzen aanvankelijk skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de markt instort, het verval van de plantage onherroepelijk volgt en iedereen bedrogen uitkomt.

Website: Korthalsstuurman

“Intelligent en gedurfd theater. De voorstelling gaat op integere wijze de confrontatie met het verleden aan en laat zien hoe die onontkoombaar doorwerkt op het heden.”(NRC Handelsblad,★★★★)

Over de onderbelichte donkere kant van onze koloniale bezetting van Indonesië. 

Uitstekende toneelbewerking met gouden greep.

Trouw, ★★★★