Phile Deprez

Erik of het klein insectenboek (8+)

HNTjong i.s.m. Stadsschouwburg Utrecht
za 11 feb ’23 - zo 12 feb ’23
za 11 feb ’23
-
zo 12 feb ’23

‘Erik of het klein insectenboek’ is een geremixte versie van de gelijknamige klassieker van schrijver Godfried Bomans. HNTjong maakt er een beestachtig leuke, muzikale familievoorstelling vol dans en muziek van, waarbij je ogen en oren tekortkomt.

Credits

tekst Jibbe Willems | regie Noël Fischer | choreografie Shailesh Bahoran | spel Hein van der Heijden, Billy de Walle, Esther Scheldwacht, André Dongelmans, Emma Vermeulen en Soumaya Ahouaoui | dans Liam McCall, Deion Holwijn en Marchano Sarijoen (dansers van IRC – Illusionary Rockaz Company) | kostuumontwerp Sacha Zwiers | lichtontwerp Uri Rapaport | muziek & sounddesign William Bakker | toneelbeeld Thomas Rupert en Roos Veenkamp | video en animatie Catharina Scholten

Deze spectaculaire roadmovie-voorstelling vol muziek, dans en een geweldige cast is een must see voor de hele familie. Regisseur Noël Fischer en tekstschrijver Jibbe Willems werken na verschillende succesvoorstellingen opnieuw samen voor deze groots gemonteerde familievoorstelling. Waarbij er in de foyers van alles te beleven is rondom de thema's die in de voorstelling terugkomen, zoals klimaatverandering, bijensterfte en zwerfafval. 

Het verhaal
Erik Pinksterblom is een fantasierijk jongetje dat verlangt naar iets bijzonders en gefascineerd is door insecten. Op een dag krimpt hij tot het formaat van een vlieg en belandt in stadspark de Wolleweide, een wonderlijke wereld waar het gedrag van de insecten verdacht veel lijkt op dat van mensen. Hij ontmoet pinnige wespen, raakt verstrikt in een spinnenweb, wordt gered door een kakkerlak en slaapt in het pension voor beestjes op de vlucht. Gaandeweg ontdekt Erik dat de insecten grote moeite hebben met overleven. Overal ligt afval en mensen spuiten pesticiden. Kan hij zichzelf en de insecten redden?


Insectenboek i.s.m. Naturalis
Naast de voorstelling is er i.s.m. Naturalis Biodiversity Center een speels insectenboekje gemaakt dat in alle theaters te krijgen is. In dit boekje leer je zes insecten een beetje beter kennen. Misschien blijk je wel heel veel met een kakkerlak gemeen te hebben! Of zit jij helemaal op één lijn met een eendagsvlieg. Misschien… ga je zelfs een beetje van insecten houden. 

In de media

DE VOLKSKRANT  
"‘Erik of het klein insectenboek’ is door zijn fenomenale vormgeving een genot om naar te kijken"

THEATERKRANT
"Blikvangers zijn de eclectische kostuums van Sacha Zwiers, waarmee ze de acteurs tot kruipen, rollen of krioelen dwingt."

NRC 
"de geweldige cast wel de ruimte geeft om van iedere scène een feestje te maken. "

TROUW
"Wonderschoon is hoe Catharina Scholten in de video’s op het immense achterdoek sappig wuivend gras langzaam laat verpieteren tot een dystopisch landschap van grijze flats en drollenveldjes."