Schuld

Toneelgroep Maastricht
De Limburger geeft ★★★★
vr 25 nov ’22 20:00 - 21:35
vr 25 nov ’22
20:00 - 21:35
  • vr 25 nov ’22
    20:00 - 21:35
    Stadsschouwburg,
    Stadsschouwburg Zaal
    Geweest

In Schuld vertelt een vierkoppig, ijzersterk ensemble van actrices het verhaal van een jonge Jezidische vrouw, die door een plotse ontmoeting geconfronteerd wordt met haar verleden. In een vurige tekst van Timen Jan Veenstra en met de spannende live muziek van multitalent Sam Gysel debuteert Jouman Fattal als regisseur bij Toneelgroep Maastricht.  

Credits

Tekst Timen Jan Veenstra | Regie Jouman Fattal | Spel Evrim Akyigit, Gonca Karasu, Anne-Chris Schulting en Ebony Wilson | Compositie en livemuziek Sam Gysel

Trailer Schuld - Toneelgroep Maastricht from Toneelgroep Maastricht on Vimeo.

In de Nederlandse kunst kennen we het narratief van de daders vrij goed. We zijn gefocust op Nederlandse IS-strijders die naar Syrië afreizen en willen hen begrijpen, weten hoe iemand tot zoiets in staat is. Dat narratief heeft meer dan genoeg ruimte gehad. Schuld legt de focus op de slachtoffers. De Jezidi’s zijn een vaak vergeten volk uit het Midden-Oosten die al sinds 2014 de grootste slachtoffers zijn van IS en waarvan grote getalen ook hier in Nederland wonen. Hun verhaal is nooit verteld.

Schuld vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van Aryen; een Jezidische vrouw die na haar ontsnapping van IS hier in Nederland een nieuw leven heeft opgebouwd. Maar dan maakt een absurde ontmoeting met haar verkrachter in de Albert Heijn alles los en dwingt haar tot handelen. Hoe loopt zo iemand hier gewoon vrij rond? Wanneer niemand haar gelooft is ze genoodzaakt het lot in eigen handen te nemen. Is wraak hier gerechtvaardigd om geweld te stoppen? Of stopt het geweld bij jezelf?

In de media

DE LIMBURGER  ★★★★
'Schuld grijpt je bij de keel'. ’Met ingehouden adem op het puntje van je stoel’

THEATERKRANT
‘Sterke spel van Gonca Karasu’ ‘Schuld is een langgerekte schreeuw over het onrecht van een vergeten genocide’

 

Publieksreacties

MIEKE
"Deze voorstelling laat sporen achter bij de aanwezigen.....prachtig gespeeld!"

INE
"Prachtige voorstelling, sterk en overtuigend gespeeld"

THEO
"Indrukwekkend, relevant, sterke tekst (Timen Jan Veenstra), goed gespeeld, kortom: echt een aanrader!”

BART
"noodzakelijk, heftig, heel intelligent opgebouwd en waanzinnig goed vertolkt. De kracht van kunst genadeloos in ons gezicht gesmeten. Bravo!"

Een mix van waargebeurde verhalen en de verbeeldingskracht van de makers