De Gliphoeve

Orkater en het Bijlmer Parktheater
vr 14 okt ’22 - za 15 okt ’22
vr 14 okt ’22
-
za 15 okt ’22

Na het succes van Woiski vs. Woiski maakten Orkater en het Bijlmer Parktheater nu De Gliphoeve, deel twee van een muzikale trilogie over de komst van Surinamers in Nederland. Een familiegeschiedenis in de beroemde bijlmerflat Gliphoeve over woningnood, het moeizame proces van integratie en saamhorigheid. In 2021 werd de voorstelling door pers en theaterjury bekroond tot één van de beste voorstellingen van het seizoen.

Beluister het interview met Bodil de la Parra bij "Dijkstra en Evenblij ter plekke" 

Credits

regie Geert Lageveen | tekst Bodil de la Parra, Maarten van Hinte en Geert Lageveen | spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey en Gery Mendes | muzikale leiding Gery Mendes | muziek Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen en en Franklin Caesar Breeveld  | choreografie Dionne Verwey 

Het is 1975, Etta gaat met haar kinderen naar Nederland. Maar daar blijkt niemand op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen. Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door een groep Surinaamse activisten, die hun net gearriveerde landgenoten woonruimte bieden. Ondanks het beton vindt men er warmte: in samen eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

In de media

DE VOLKSKRANT ★★★★ 
“Een warmbloedige ode aan liefde en hoop, tegen de klippen op.”

STAR NIEUWS
"Het is thuiskomen bij De Gliphoeve. Die ademt in alles Suriname."

NRC HANDELSBLAD ★★★★
"Een meeslepende en ontroerende familiekroniek die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis."

SCENES
Liefdevol Surinaams drama is een waardige opvolger voor Woiski vs Woisk.

OFFICIELE SELECTIE THEATERFESTIVAL
Uit het juryrapport: ‘De Gliphoeve is een relevant en muzikaal familieverhaal over de kloof tussen zwarte en witte mensen in Nederland. Mede door de grote rol van de verrassende muziek, vinden de spelers een fijne balans tussen verdriet en humor. Boven alles is De Gliphoeve een gulle viering van saamhorigheid.’

 

Tweede deel van muzikale trilogie over ontheemding en integratie.

 

Een meeslepende en ontroerende familiekroniek.

NRC Handelsblad, ★★★★