Internationaal Orgelfestival Haarlem

Van Donker naar Licht & Jazz concert
do 21 jul ’22 20:00 - 22:30
do 21 jul ’22
20:00 - 22:30
 • do 21 jul ’22
  20:00 - 22:30
  Pauze 21:00
  Philharmonie,
  Philharmonie Grote Zaal
 • Toegangsprijs inclusief drankje en garderobe. Servicekosten € 2 per bestelling en € 2 extra bij tickets toesturen.

De avond bestaat uit twee concerten, een ticket geeft toegang tot beide concerten. Om 20.00 uur begint het concert 'Van Donker naar Licht' en om 21.30 uur begint het Jazz concert. Lees verder voor meer informatie over beide concerten.

 

Programma Van Donker naar Licht

 • Ig Henneman - Beweiss zu nichts (voor orgel, strijkkwartet en harp)
 • Annelies van Parys - Medea (voor sopraan, strijkkwartet en orgel)
 • Lili Boulanger - Pie Jesu (voor sopraan, harp, orgel en strijkkwartet)
 • Monique Krüs - Je vis, je meurs (voor sopraan, harp, orgel en strijkkwartet)

Uitvoerenden Van Donker naar Licht

 • Bauwien van der Meer, sopraan
 • Helikon Quartet, strijkkwartet
 • Doriene Marselje, harp
 • Gerrie Meijers, orgel

Van Donker naar Licht - 20.00 tot 21.00 uur
Lili Boulanger behoort tot de eerste generatie vrouwen die werd toegelaten op het conservatorium en was de eerste vrouwelijke componist die in 1913 de prestigieuze Prix de Rome won. Boulanger groeide op in een muzikantengezin in Parijs en kreeg alle ruimte om zich te ontwikkelen. Regelmatig kwamen er componisten bij haar ouders over de vloer. Ze wist haar hele leven dat ze door haar chronische ziekte niet oud zou worden, en ze stierf uiteindelijk op 24-jarige leeftijd.

Het uitgangspunt voor dit programma wordt gevormd door Lili Boulangers meesterwerk ‘Pie Jesu’. Boulanger schreef het voor een zeer ongebruikelijke bezetting: sopraan, strijkkwartet, harp en orgel. Speciaal voor dit project componeerden en bewerkten ook Monique Krüs, Ig Henneman en Annelies van Parys composities voor eenzelfde bezetting. Naast sopraan Bauwien van der Meer zijn de uitvoerders het Helikon Quartet, harpiste Doriene Marselje en organiste Gerrie Meijers.

Hoewel haar muziek aanvankelijk impressionistisch, Debussy-achtig klonk, creëerde Lili Boulanger al vrij snel een heel eigen stijl: krachtiger, hoekiger. Pie Jesu is haar laatste werk. In de verte doet het denken aan het gelijknamige werk van Gabriel Fauré, maar de versie van Boulanger klinkt minder zoet. Haar Pie Jesu heeft ook iets onheilspellends, het klinkt hemels en pijnlijk tegelijk. Pie Jesu wordt wel Lili Boulangers ‘eigen requiem’ genoemd.

De Nederlandse componiste, zangeres en dirigente Monique Krüs schreef speciaal voor dit project Je vis, je meurs, op teksten van de Franse Louise Labé. Deze dichteres uit de zestiende eeuw bekeek in haar sonnetten de liefde nu eens van de andere kant: de vrouw niet als een object waarnaar gesmacht wordt, maar als een zelf verlangend wezen. De Belgische Annelies van Parys, een grote naam in de moderne muziek, heeft voor dit project haar werk Medea bewerkt voor sopraan, strijkkwartet en orgel. Haar kleurrijke muziek doet Frans aan en staat in de traditie van componisten als Debussy, Ravel en ook Boulanger. Ig Henneman bewerkte haar Hinter der Wand voor dit programma en gaf het de nieuwe titel Beweis zu nichts. Een sober werk, met veel dissonanten en met abstracte teksten van Ingeborg Bachmann. Het uitgebeende karakter van het stuk is behouden gebleven. In Nederland is Henneman relatief onbekend, haar werken klinken echter overal ter wereld.

Jazz concert - van 21.30 tot 22.30 uur
Saxofonist Ben van Gelder en toetsenist Kit Downes zijn opkomende sterren in de wereldwijde jazz-scene. Het duo staat garant voor een prikkelend, gevarieerd en uiterst up-to-date jazzoptreden op het raakvlak van traditie en vernieuwing. Naast John Coltrane en Paul Bley laat het duo zich bij hun sublieme improvisaties op sax en het Cavaillé-Collorgel ook inspireren door Olivier Messiaen, Jehan Alain en György Ligeti!

Een ticket geeft toegang tot beide concerten. Je mag zelf bepalen of je één of beide concerten bezoekt.

Website: Internationaal Orgelfestival Haarlem

Als je niet wist dat je een ziel had, dan weet je het nu wél!