Saskia Törnqvist & Luc Panhuysen

College 1: Sterke verhalen uit het Hoge Noorden
vr 7 okt ’22 20:00 - 22:00
vr 7 okt ’22
20:00 - 22:00
  • vr 7 okt ’22
    20:00 - 22:00
    Pauze 20:55
    Philharmonie,
    Philharmonie Van Beinum Zaal
  • Toegangsprijs inclusief drankje en garderobe. Servicekosten € 2 per bestelling en € 2 extra bij tickets toesturen.

Zowel de Noren als de Finnen streefden in de 19e eeuw naar onafhankelijkheid en richtten zich daarbij sterk op hun eigen cultuur. De Noorse componist Edward Grieg schreef zijn Peer Gynt Suite als toneelmuziek bij het gelijknamige toneelstuk van Henrik Ibsen.

Hoe kon het dat een opschepperige opportunist als Peer Gynt kon uitgroeien tot een Noorse cultfiguur? De Fin Jean Sibelius baseerde veel van zijn composities op de Kalevala, het eeuwenoude Finse volksepos. Hoe slaagden hij erin een nationale muzikale stijl te ontwikkelen en welke rol speelde zijn muziek in de Finse samenleving?

Dit is college deel 1 van 3
Met de serie ‘Het concert van Europa’ gaan Luc Panhuysen en Saskia Törnqvist op een virtuele tijdreis door het 19e-eeuwse Europa, toen natiestaten tot stand kwamen en etnische groeperingen zich begonnen te profileren. Muziek speelde in deze processen vaak een cruciale rol. Waar Törnqvist iconische composities onderzoekt op nationalistisch DNA, plaatst Panhuysen de werken in een politieke en culturele context. Samen brengen ze verhalen waarin de som meer is dan de afzonderlijke delen.

De colleges kunnen afzonderlijk worden bezocht maar ook in één serie worden gekocht. Bestel hier de hele serie met 5 euro korting.

Website: Luc Panhuysen

Onderdeel van:
Phil Academy