Saskia Törnqvist & Luc Panhuysen

College 2: Op rondreis door Iberia
do 12 jan ’23 20:00 - 22:00
do 12 jan ’23
20:00 - 22:00
 • do 12 jan ’23
  20:00 - 22:00
  Pauze 20:55
  Philharmonie,
  Philharmonie Van Beinum Zaal
  Geweest

Spanje maakte in de 19e eeuw een roerige geschiedenis door van burgeroorlogen, dekolonisatieprocessen en opkomend nationalisme. De componist Felipe Pedrell richtte zich met zijn leerlingen op de Spaanse stijl, maar stuitte daarbij op de onvermijdelijke vraag: wat is Spaans?

Pedrell’s leerling Isaac Albéniz zocht antwoorden tijdens een muzikale rondreis in zijn compositiecyclus Iberia. Samen met Albéniz doorkruisen we de culturele lappendeken van Spanje en stuiten daarbij op een middeleeuws wortelstelsel van Joodse en Moorse muzikale tradities.

Dit is college deel 2 van 3
Met de serie ‘Het concert van Europa’ gaan Luc Panhuysen en Saskia Törnqvist op een virtuele tijdreis door het 19e-eeuwse Europa, toen natiestaten tot stand kwamen en etnische groeperingen zich begonnen te profileren. Muziek speelde in deze processen vaak een cruciale rol. Waar Törnqvist iconische composities onderzoekt op nationalistisch DNA, plaatst Panhuysen de werken in een politieke en culturele context. Samen brengen ze verhalen waarin de som meer is dan de afzonderlijke delen.

De colleges kunnen afzonderlijk worden bezocht maar ook in één serie worden gekocht. Bestel hier de hele serie met 5 euro korting.

Website: Luc Panhuysen

Onderdeel van:
Phil Academy