Saskia Törnqvist & Luc Panhuysen

College 3: Russische expansie en introspectie
do 6 apr ’23 20:00 - 22:00
do 6 apr ’23
20:00 - 22:00
  • do 6 apr ’23
    20:00 - 22:00
    Philharmonie,
    Philharmonie Van Beinum Zaal
  • Toegangsprijs inclusief drankje en garderobe. Servicekosten € 2 per bestelling en € 2 extra bij tickets toesturen. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

De Russische autodidacten Nikolaj Rimski Korsakov en Modest Moessorgski beschouwden hun muziek als klankbord voor hun cultuur en nationale identiteit.

Waar Rimksi zich liet betoveren door exotische culturen binnen het keizerrijk Rusland, wierp Moessorgski een blik in de peilloze afgronden van zijn ziel. In zijn opera Boris Godoenov toont Moessorgski met huiveringwekkend inlevingsvermogen de duistere kanten van het tsarendom. Geen wonder dat hij het aan de stok kreeg met de Russische censor. 

Dit is college deel 3 van 3
Met de serie ‘Het concert van Europa’ gaan Luc Panhuysen en Saskia Törnqvist op een virtuele tijdreis door het 19e-eeuwse Europa, toen natiestaten tot stand kwamen en etnische groeperingen zich begonnen te profileren. Muziek speelde in deze processen vaak een cruciale rol. Waar Törnqvist iconische composities onderzoekt op nationalistisch DNA, plaatst Panhuysen de werken in een politieke en culturele context. Samen brengen ze verhalen waarin de som meer is dan de afzonderlijke delen.

De colleges kunnen afzonderlijk worden bezocht maar ook in één serie worden gekocht. Bestel hier de hele serie met 5 euro korting.

Website: Luc Panhuysen

Onderdeel van:
Phil Academy