Melle Meivogel

Prachtstemmen: Nederlands Kamerkoor

Van Gogh in Me
do 17 nov ’22 20:00 - 21:15
do 17 nov ’22
20:00 - 21:15
 • do 17 nov ’22
  20:00 - 21:15
  Philharmonie,
  Philharmonie Grote Zaal
  Geweest

Het Nederlands Kamerkoor presenteert een overrompelend audiovisueel spektakel waarin kunstwerken van Van Gogh en Klimt tot leven komen op  muziek van grote componisten uit de Romantiek. Van Gogh in Me is een stap in het verleden, een blik op de toekomst.

Uitvoerenden

 • Het Nederlands Kamerkoor
 • Peter Dijkstra als chef-dirigent
 • fuse* met audiovisuals

Wat doet Van Gogh met jou?
Speciaal ontwikkelde algoritmes leerden van de schildermethodiek van Van Gogh en Klimt en laten de kunstwerken live reageren op de grootse koorklanken van het Nederlands Kamerkoor, maar ook op de emoties en beleving van zangers en publiek. Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de grenzen tussen muziek, beeld, artiest én publiek vervagen.

In Van Gogh in Me neemt het Nederlands Kamerkoor zijn publiek mee naar het Europa van het fin de siècle, aan het eind van de 19e eeuw. De tijd van Satie, Debussy en Mahler, en van Van Gogh en Klimt. Maar ook een roerige tijd van nieuwe ontdekkingen en waarheden, globale onrust en razendsnelle veranderingen. Het publiek krijgt niet alleen een indruk van de tijdsgeest van het Europa van toen, maar voelt ook de sterke overeenkomsten met het Europa van nu. Van Gogh in Me is een stap in het verleden, een blik op de toekomst.

fuse*
Voor dit project, geïnspireerd door de tentoonstelling in het Van Gogh Museum over de inspiratiebronnen van Gustav Klimt (vanaf oktober 2022), werkte het Nederlands Kamerkoor de afgelopen drie jaar samen met de ultra-innovatieve audiovisuele studio fuse* uit Italië. Zij analyseerden de schildermethodiek en kleurgebruik van Van Gogh en Klimt en ontwikkelden algoritmes die de penseelstreken tot leven laten komen.

Websites: Nederlands Kamerkoor | fuse*

Een adembenemende voorstelling waarin de grenzen tussen muziek, beeld, artiest én publiek vervagen

Onderdeel van