EXIT Macbeth

Noord Nederlands Toneel
do 20 okt ’22 20:00 - 21:30
do 20 okt ’22
20:00 - 21:30
  • do 20 okt ’22
    20:00 - 21:30
    Stadsschouwburg
    Stadsschouwburg Zaal
    Geweest

Wat gebeurt er als Macbeth niet meer de hoofdrol in zijn eigen heldenverhaal heeft?

In EXIT Macbeth gooien we De Alfaman en zijn overdreven ambities de deur uit en geven de ruimte terug aan de dieren en de natuur. De horrorcocktail van machtswellust, oorlog en moordende ambitie in het originele stuk verbergt iets belangrijks: de natuur die zich verzet tegen het onophoudelijk geweld dat de mens veroorzaakt. EXIT Macbeth is een visuele en fysieke voorstelling met dansers, acteurs, muziek, opgezette dieren als poppen en een absurdistische en humoristische twist. Een Macbeth zoals je die nog nooit gezien hebt! 

 

 

Trailer 'EXIT MACBETH' - NNT from noordnederlandstoneel on Vimeo.

Credits

Regie Jan-Christoph Gockel en Jana Vetten | Spel Bien De Moor, Angela Herenda, Sarah Janneh, Angela Herenda, Jésula Toussaint Visser, Vos, Kameroenschaap, Raaf e.a. | Compositie Matthias Grübel 

De jonge Duitse regisseurs Jana Vetten en Jan-Christophe Gockel van Münchner Kammerspiele laten zien wat er gebeurt er als je Macbeth uit Macbeth haalt. Je verliest een personage en de klassieke plotstructuur van de reis van de tragische held. Daarvoor in de plaats ontstaat ruimte voor alles wat altijd al aan de rand van het originele verhaal figureerde: heksen, natuur en de dieren. Want wat hebben we er eigenlijk aan om de klassieke slechterik op een voetstuk te blijven plaatsen?

Jana Vetten, Jan-Christoph Gockel werkten al vele malen samen met Michael Pietsch om voorstellingen voor volwassenen te maken waarin poppen een belangrijke rol spelen. Elke voorstellinge zoeken ze opnieuw naar manieren om dode materie de kracht van het leven in te blazen om het zo theatrale betekenis te geven. In Exit MacBeth creëerde Michael Pietsch van opgezette dieren unieke poppen die door de dansers en acteurs uit het NITE-ensemble tot leven gebracht worden. Het levert een visuele, fysieke, interdisciplinaire voorstelling op met een absurdistische en humoristische twist. 

In de pers

THEATERKRANT
“Met een indrukwekkende soundscape en het exuberant-dynamische toneelbeeld en kostuums is EXIT Macbeth een surrealistische nachtmerrie”

DAGBLAD VAN HET NOORDEN
“De gier en de vos worden door Angela Herenda bespeeld alsof ze nooit anders heeft gedaan”

FRIESCH DAGBLAD
“Exit Macbeth; een collage als het menselijk brein”

NRC
“Exit Macbeth zit vol met betekenisvolle beelden, de een nog esthetischer dan de ander. Je zou ze stuk voor stuk willen inpakken en meenemen.”

Beeldende, radicale en interdisciplinaire bewerking van de originele ‘Macbeth’.