De 48 uur van: College Saskia Törnqvist

Tsjaikovski en Stravinsky
Twee Russen, twee agenda's
za 12 mrt ’22 13:00 - 14:00
za 12 mrt ’22
13:00 - 14:00
  • za 12 mrt ’22
    13:00 - 14:00
    Philharmonie,
    Philharmonie Van Beinum Zaal
  • Toegangsprijs inclusief garderobe en exclusief drankje. Servicekosten € 2 per bestelling en € 2 extra bij tickets toesturen.

Tsjaikovski en Stravinsky waren twee Russische componisten met een totaal verschillende agenda: waar Tsjaikovski een westerse wind door het Russische muzieklandschap liet waaien, bracht Stravinsky later zijn oer-Russische klanken naar het westen. 

Dubbelzinnige muziek in laattsaristisch Rusland 
Was Pjotr Iljitsj Tsjaikovski een Russische componist pur sang? Niet echt. Zijn muziek laveerde tussen zijn westerse klassieke scholing en het Russische nationalisme. Ook als mens was hij dubbelzinnig: in zijn brieven aan zijn mecenas Nadezjda Von Meck stortte hij zijn halve hart uit, maar zijn homoseksuele kant hield hij wijselijk voor zichzelf. In deze lezing  onderzoekt musicoloog Saskia Törnqvist hoe Tsjaikovski trouw aan zichzelf poogde te blijven in zijn muziek. 

Hoe Stravinsky de Tsjaikovski in zichzelf ontdekte 
Je zou het niet denken, maar Stravinsky kreeg de muziek van Tsjaikovski met de paplepel naar binnen. Vader Fjodor Stravinsky was bas bij de opera van het Mariinsky theater en zong daar de nodige rollen in Tsjaikovski-opera’s. Veel later zou Stravinsky in zijn neoklassieke periode de Tsjaikovski in hemzelf meer ruimte geven. Het leverde enkele fascinerende composities op, terugblikkend op een tijdperk dat onherroepelijk voorbij was. In deze lezing belicht Saskia Törnqvist onder andere Stravinsky’s eenakter Mavra, waarin Tsjaikovski’s geest hoorbaar rondwaart. 

De 48 uur van Tsjaikovski en Stravinsky wordt mede mogelijk gemaakt door: