Nederlands Kamerorkest en Arthur & Lucas Jussen

Beethoven
vr 17 jun ’22 20:00 - 22:15
vr 17 jun ’22
20:00 - 22:15
  • vr 17 jun ’22
    20:00 - 22:15
    Philharmonie,
    Philharmonie Grote Zaal
  • Toegangsprijs inclusief drankje en garderobe. Servicekosten € 2 per bestelling en € 2 extra bij tickets toesturen.

Precies 250 jaar na de geboorte van Beethoven, in december 2020, stond een concertreeks met Beethovens vijf pianoconcerten door Arthur en Lucas Jussen en het Nederlands Kamerorkest gepland. Die gingen niet door, maar voor dit soort meesterwerken is geen verjaardag nodig: de pianobroers spelen de concerten alsnog.

Programma

Beethoven - Rondo und Capriccio "Die Wut über den verlorenen Groschen" (arr. Schulhoff)
Beethoven - Pianoconcert nr. 3
Ives - The Unanswered Question
Beethoven - Pianoconcert nr. 4

Uitvoerenden

Nederlands Kamerorkest
Gordan Nikolić, viool/leiding
Lucas en Arthur Jussen, piano

Beethovens Pianoconcert nr. 3
Het orkest opent met Beethovens virtuoze pianokraker Die Wut über den verlorenen Groschen, door Erwin Schulhoff getransformeerd tot een vrolijke, Rossini-achtige concertouverture. Lucas Jussen soleert in Pianoconcert nr. 3 van Beethoven. De componist bewaarde de toonsoort c-klein voor zijn meest extraverte en emotionele composities: stormachtig, heroïsch en dramatisch. Het Pianoconcert nr. 3 is daarop geen uitzondering. De lange, symfonische orkestintroductie en de krachtige piano-inzet vormen de opmaat voor een concert vol lyriek en virtuositeit.

Beethovens Pianoconcert nr. 4
Het Vierde pianoconcert, gespeeld door Arthur Jussen, opent met een dromerige pianosolo die door het orkest wordt beantwoord. Het blinkt uit in frisse helderheid en serene rust, een groot contrast met het langzame deel. Liszt gaf het concerto de bijnaam ‘Orpheus’, omdat hij in dat deel de dramatische geschiedenis hoorde van de held Orpheus. Die doorstond de zwaarste beproevingen in de onderwereld, om zijn geliefde terug te halen uit de dood. Alleen keek hij vlak voordat hij haar naar boven had begeleid tegen de afspraak in achterom, en verloor haar onmiddellijk weer.

Verdieping

19.25 uur | Blauwe Zaal Philharmonie, gratis