Eindspel

Theater Rotterdam met Hans Croiset e.a.
Afscheidstournee Hans Croiset ★★★★★ TROUW
za 21 mei ’22 20:00 - 21:25
za 21 mei ’22
20:00 - 21:25
 • za 21 mei ’22
  20:00 - 21:25
  Reprise
  Stadsschouwburg,
  Stadsschouwburg Zaal
  Geweest

De bejubelde voorstelling Eindspel van regisseur Erik Whien keert terug. Hans Croiset en Eelco Smits schitteren in een voorstelling over de zinloosheid van het bestaan van Samuel Beckett, één van de grootste toneelschrijvers van de 20e eeuw. Tweevoudig Louis d'Or-winnaar Hans Croiset (86) stopt na Eindspel met toneelspelen. Dit is de allerlaatste kans om hem te zien schitteren.

 

 

Credits

Tekst Samuel Beckett | Vertaling Jacoba van Velde | Regie Erik Whien | Dramaturgie Rob Klinkenberg | Spel Hans Croiset, Eelco Smits, Gerardjan Rijnders en Elsje de Wijn

Vier personages zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm (Hans Croiset) is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov (Eelco Smits). De bejaarde ouders van Hamm, Nagg (Gerardjan Rijnders) en Nell (Elsje de Wijn), leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel. En dat is geestiger dan het lijkt. “Niets is grappiger dan het ongeluk”, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit.

De voorstelling behoorde tot de officiële juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2020/2021. De jury schreef: “De enscenering van Becketts Eindspel bij Theater Rotterdam toont in alle opzichten pure vakmanschap. In regie van Erik Whien vallen alle losse elementen samen in een elkaar versterkend geheel, waarin de acteurs stuk voor stuk aan zichzelf ontstijgen.” 

De rol van René van 't Hof is overgenomen door Eelco Smits. De rol van Cas Enklaar wordt overgenomen door Gerardjan Rijnders.

Erik Whien over de keuze voor Gerardjan Rijnders: “Gerardjan Rijnders heeft grote invloed gehad op het huidige Nederlandse theater. Als regisseur, schrijver en artistiek leider (van o.a. Toneelgroep Amsterdam) was hij spraakmakend en vernieuwend. En nu speelt hij de vader van Hans Croiset in Eindspel, een stuk dat in alles reflecteert op theater; de herhaling ervan en de angst dat het ooit eindigt.”

Website: Theater Rotterdam

Praten om maar niet in het zwarte gat te hoeven kijken

Puur theater als het leven zelf

★★★★★ TROUW