Een meeuw

Toneelgroep Maastricht met Wendell Jaspers, Thijs Römer e.a.
Een moderne interpretatie van een van de bekendste toneelklassiekers.
wo 16 mrt ’22 - do 17 mrt ’22
wo 16 mrt ’22
-
do 17 mrt ’22

Voorjaar 2022 zetten schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en regisseur Michel Sluysmans hun samenwerking voort in een vernieuwde en sprankelende versie van een van de bekendste stukken uit de toneelliteratuur: Anton Tsjechovs De Meeuw. Wendell Jaspers en Thijs Römer spelen de hoofdrollen in deze ernstige komedie over onvervulde verlangens, getroebleerde familiebanden, opvlammende generatieconflicten, de immer doortikkende tijd en vooral: heel veel liefdesverdriet.

Een meeuw speelt zich af in een theaterfamilie. Moeder Arkadina (Jaspers) staat als actrice aan de top van haar roem, maar voelt de hete adem van de jongere generatie in haar nek. Ze heeft een relatie met de sterschrijver Trigorin (Römer), wiens talent kleiner is dan zijn bekendheid doet vermoeden. Arkadina’s zoon Kostja droomt van een carrière als toneelschrijver, zijn vriendinnetje Nina wil actrice worden. Alle personages hopen op een mooier leven. Vergeefs. Want dromen van een ander leven is altijd mooier dan dat leven zelf.

Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde en Peachez (beide in 2019) brengen Pfeijffer en Sluysmans in 2022 met Een meeuw een moderne interpretatie van een van de bekendste toneelklassiekers. Een meeuw wordt een tragikomisch gevecht met de zinloosheid van het bestaan. Een feest van mislukkingen, bevolkt door personages die spijt hebben van het verleden, dromen van de toekomst, maar vergeten te leven in het nu. Smachtende zielen die het geluk net niet binnen handbereik hebben. Het kan niet anders dan dat het publiek zich hierin zal herkennen. 


De pers over Noem het maar liefde (2019)
"Een feest van een voorstelling" (de Volkskrant, ★★★★★)
"Een eclectische kijk op liefde en verlangen." (NRC, ★★★★)
"Zeldzaam geslaagd, alles klopt" (Scènes.nl, ★★★★★)

De pers over Peachez (2019)
"Beste voorstelling van het jaar’ (Elsevier, ★★★★★)
"Een serene, bijna abstracte regie van Michel Sluysmans" (de Volkskrant, ★★★★)
"Een bloedmooie ode aan de liefde" (Holland Media Combinatie, ★★★★)

Het kan niet anders dan dat het publiek zich hierin zal herkennen.