Moord met een grote M, een politieke Romeinse komedie

De Spelersfederatie | De Theatertroep | ITA
Een even hilarische als scherpe satire over het moordcomplot op Julius Caesar
vr 11 mrt ’22 20:00
vr 11 mrt ’22
20:00
  • vr 11 mrt ’22
    20:00
    Stadsschouwburg,
    Stadsschouwburg Zaal
  • Toegangsprijs inclusief drankje en garderobe. Servicekosten € 2 per bestelling en € 2 extra bij tickets toesturen.

De Spelersfederatie en de Theatertroep slaan de handen ineen met succesquintet regisseur Pieter Kramer, spelers/makers Wart Kamps en Dick van den Toorn, schrijver Don Duyns en dramaturg Esther Habbema. 

Moord met een grote M, een politieke Romeinse komedie, is een even hilarische als scherpe satire over het moordcomplot op Julius Caesar. In 48 v Chr. werd hij door de senaat aangesteld als dictator, maar men vreesde dat hij te veel macht naar zich toe zou trekken. De moord op hem wordt gezien als een moord op de dictatuur, dolkstoten uitgedeeld door een democratie die zich bedreigd voelt. Maar na zijn dood vervalt het Romeinse rijk in chaos en burgeroorlog. 

De voorstelling onderzoekt de complexiteit van machtsverhoudingen en het spanningsveld tussen recht en rechtvaardigheid, en stelt de vraag of Caesar er niet een béétje om gevraagd had… Een soort Borgen, maar dan grappiger en bloederiger. 

We volgen voormalig tot slaaf gemaakte slash detective avant la lettre Xenox in zijn onderzoek naar de moord op Caesar, terwijl Caesar zelf voor de poorten van de onderwereld zijn goede inborst moet bewijzen om in het Elysium te komen. In een Agatha Christie-waardige ontknoping ontdekken we wie de moordenaar van Caesar is én of hij zijn ziel weet te redden. Een ravissante over-de-top whodunit in Oud-Romeinse setting over de dood of de renaissance van de democratie. Een parabel voor onze eigen tijd en de staat van onze eigen politiek. Moord met een grote M, een politieke Romeinse komedie, is een krimi meets Romeinse tragedie meets komedie meets politieke thriller met liedjes, dansjes en een spannende ontknoping.

Een krimi meets Romeinse tragedie meets komedie meets politieke thriller met liedjes, dansjes en een spannende ontknoping. 

Credits

Van en met Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Sam Ghilane, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever & Dick van den Toorn | Regie Pieter Kramer | Tekst Don Duyns, met citaten uit de Nederlandse politiek | Regie-assistentie, dramaturgie & productie Floor Cremers & Luuk Ritmeester | Co-producent de Theatertroep | Partner Internationaal Theater Amsterdam

Mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds, Dioraphte, Lira Fonds en Fonds21.