Nederlands Kamerorkest

Mendelssohn en Kox
Fascinerend en fantasievol
vr 18 feb ’22 20:00 - 21:40
vr 18 feb ’22
20:00 - 21:40
 • vr 18 feb ’22
  20:00 - 21:40
  Pauze 20:50
  Philharmonie,
  Philharmonie Grote Zaal
  Geweest

De 'Italiaanse symfonie’ is een van de meeste geliefde werken van de vroeg-romantische componist Felix Mendelssohn. Ronald Brautigam soleert in zijn even energieke Pianoconcert nr. 2.

Programma

Kox — The Concert in the Egg variaties voor strijkers
Mendelssohn — Pianoconcert nr. 2
Mendelssohn — Symfonie nr. 4 'Italiaanse'


Uitvoerenden

Nederlands Kamerorkest
Gordan Nikolić, viool/leiding
Ronald Brautigam, piano

Brautigam speelt Pianoconcert nr. 2
Voor het 50-jarig bestaan van het Nederlands Kamerorkest componeerde Hans Kox The Concert in the Egg, geïnspireerd op een 16e-eeuws schilderij in de stijl van Hiëronimus Bosch. Een fascinerende compositie, minstens even fantasievol als het originele doek. Mendelssohn-expert Ronald Brautigam, met wie het Nederlands Kamerorkest al veel samenspeelde, soleert in Mendelssohns Pianoconcert nr. 2. Het werk wordt niet zo vaak uitgevoerd als zijn andere romantische concerten, maar Brautigam laat horen dat dit volledig onterecht is.

Mendelssohns Italiaanse Symfonie
Toen de jonge Felix Mendelssohn zijn ‘grand tour’ door Europa maakte, raakte hij diep onder de indruk van alles wat hij zag en beleefde. Vooral Schotland en Italië vond hij zo overweldigend dat hij zijn indrukken in twee symfonieën verwerkte. Symfonie nr. 4 barst van de jeugdige opgewektheid die Mendelssohn in cultuurcentra als Florence, Rome en Venetië en in de prachtige Italiaanse natuur moet hebben gevoeld. Die frisse energie combineert hij met een aangeboren talent voor diepgang. Het blijft daardoor een van Mendelssohns meest geliefde stukken.

Het muziekcafé gaat niet door.

Mendelssohn vond Schotland en Italië zo overweldigend dat hij zijn indrukken in twee symfonieën verwerkte.