OPERA2DAY & Nederlandse Bachvereniging

J.S. Bach - De Apocalyps
De opera die Bach nooit schreef
zo 30 jan ’22 19:00 - 21:45
zo 30 jan ’22
19:00 - 21:45
 • zo 30 jan ’22
  19:00 - 21:45
  Pauze 20:15
  Stadsschouwburg,
  Stadsschouwburg Zaal
  Geweest

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Bachvereniging presenteren OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging J.S. Bach – De Apocalyps: ‘de opera die Bach nooit schreef’.

Credits

Muziek: Johann Sebastian Bach, Panos Iliopoulos | Libretto: Thomas Höft | Scenario en regie: Serge van Veggel | Muzikale leiding: Hernán Schvartzman | Uitvoerenden: OPERA2DAY, Nederlandse Bachvereniging, Florian Sievers (Jan van Leyden), Wolf Matthias Friedrich (Bernhard Knipperdollinck), Sytse Buwalda (Bisschop/Jan Matthijsz), Cecilia Amancay Pastawski (Dieuwer Brouwersdochter), Mattijs van der Woerd (Bernhard Rothmann), Gerben van der Werf (Henrick Hendrickz / Jacob Dusentschuer), Wiebe-Pier Cnossen (Claes Janssen/gezant/priester), Viola Blache (Marijtje IJsbrandsdochter/Elisabeth Wandscherer) en acteur Jobst Schnibbe (Heinrich Gresbeck)

Bach werkte een groot deel van zijn leven als cantor in Leipzig en schreef veel kerkmuziek. Als het net even anders gelopen was, had hij wellicht ook een gelauwerd operacomponist kunnen worden. Hierdoor geïnspireerd brengen OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging nu een nieuwe opera op basis van zijn vocale muziek. De opera vertelt het zestiende-eeuwse verhaal van Jan van Leyden. Deze acteur, cafébaas en kleermaker wist zeker dat het einde der tijden nabij was en overtuigde een hele gemeenschap van zijn fundamentalistische opvattingen. Maar zijn heilstaat werd een tirannie en kwam uiteindelijk ten val.

J.S Bach – De Apocalyps schildert deze roerige tijd met de onvergetelijke muziek van Bach op een meeslepend nieuw libretto, uitgevoerd door een internationale cast en het toonaangevend vocaal-instrumentaal ensemble van de Nederlandse Bachvereniging.

Duits gezongen en gespeeld, met boventiteling in het Nederlands en Engels.

De opera die Bach nooit schreef

Onderdeel van:
Opera