Prachtstemmen: Cappella Amsterdam

Arvo Pärt - Kanon pokajanen
Een omvangrijke boetekanon voor koor a capella
do 24 feb ’22 20:00 - 21:00
do 24 feb ’22
20:00 - 21:00
  • do 24 feb ’22
    20:00 - 21:00
    Philharmonie,
    Philharmonie Grote Zaal
    Geweest

Arvo Pärt (1935) is al jaren de meest uitgevoerde levende componist ter wereld, maar zijn monumentale Kanon pokajanen (1997) voor vierstemmig koor hoorde je maar zelden – totdat Endrik Üksvärav en Cappella Amsterdam zich over het meesterwerk ontfermden. Pärt goot zijn diepgelovige vraag naar vergiffenis uit in schitterende muziek, die gemaakt lijkt voor de gouden kelen van Cappella Amsterdam.

Programma

Arvo Pärt (1935) Kanon pokajanen
 

Uitvoerenden

Cappella Amsterdam
Endrik Üksvärav, dirigent

Kanon pokajanen is een omvangrijke boetekanon voor koor a capella. Het is een diepgelovige vraag naar vergiffenis, gebaseerd op de negen odes van de orthodoxe Boetekanon aan onze Heer Jezus Christus die wordt toegeschreven aan de Heilige Andreas van Kreta (660-740). De tekst is in het Kerkslavisch, een taal die enkel in bijbelse teksten gebruikt wordt.  

Met ogenschijnlijk simpele middelen creëert Pärt in Kanon pokajanen een grote rijkdom aan klankmogelijkheden, van de daverende opening tot eenstemmige recitatieven en voluptueuze akkoorden. In deze meditatieve compositie klinkt het verlangen naar de komst van het licht.  

Kanon pokajanen vraagt van zowel de uitvoerders als van de luisteraar een concentratie die uiteindelijk beloond wordt met een gevoel van complete katharsis.  

Website: Cappella Amsterdam

Lees op deze pagina alles over de actuele coronamaatregelen.

Een omvangrijke boetekanon voor koor a capella

Onderdeel van:
Prachtstemmen