Hebriana

Het Nationale Theater met Soumaya Ahouaoui, Mark Rietman e.a.
De lusten en lasten van een familie 
za 4 dec ’21 20:00 - 22:15
za 4 dec ’21
20:00 - 22:15
 • za 4 dec ’21
  20:00 - 22:15
  Stadsschouwburg,
  Stadsschouwburg Zaal
  Geannuleerd

Hebriana is een herkenbare, wrange komedie van Lars Norén in de traditie van Scandinavische familiedrama’s waartoe ook de film Festen behoort. Een knaller van een acteursstuk over de lusten en lasten van een familie. Een eigenzinnig familieportret van Lars Norén in een regie van Erik Whienen met de acteerkanonnen Soumaya Ahouaoui, Jacqueline Blom, Hein van der Heijden, Keja Klaasje Kwestro, Mark Rietman, Betty Schuurman en Joris Smit. 

Credits

Tekst Lars Norén | Vertaling Karst Woudstra | Regie Erik Whien | Cast Soumaya Ahouaoui, Jacqueline Blom, Hein van der Heijden, Keja Klaasje Kwestro, Mark Rietman, Betty Schuurman, Joris Smit

 

Zweden, juni 1986. Een jaar na de dood van vader vieren moeder, dochters, partners en de aangewaaide gast Axel samen Midzomer in het familiebuitenhuis. Jaren oude ruzies en geheimen komen boven tafel, maar niemand luistert echt naar elkaar. Dochter Britt-Marie, die schizofreen is en zichzelf nu Hebriana noemt, betovert alle mannen. Ondertussen probeert moeder krampachtig het gezin bij elkaar te houden. 

De familie is welvarend, en toch voelt iedereen zich tekortgedaan. Heeft oudste zus Anna echt haar leven zo goed op orde als ze beweert? Hoe zit het met de politieke ambities van haar man Jonas? Waarom lukt het de middelste zus Lena maar niet om een kind te krijgen van haar man, de toneelschrijver-met-een-writer’s-block Erik? En waarom lijkt huisvriend Axel zichzelf langzaam te vernietigen?

In de pers

 • "Regisseur Whien laat zijn acteurs schitteren in wrange familiekomedie" [Den Haag Centraal]
 • "Er valt veel te genieten aan het exploderende zevenkoppige familieconstruct." [Theaterkrant]

Publieksreacties

 • “Indrukwekkend en zeer onderhoudend stuk.”
 • “Knap toneelspel, prachtige tekst.”
 • “Zeer herkenbaar, die conversaties in een gezin (ik heb zelf 5 zussen!). Heb genoten en ondanks de zwaarte vaak gelachen.”

Lees op deze pagina alles over de actuele coronamaatregelen.

Herkenbare en wrange komedie in de traditie van Scandinavische familiedrama’s