Saskia Törnqvist & Luc Panhuysen

College: Richard Wagner, Meistersinger tijdens de Duitse eenwording
Richard Wagner, Meistersinger tijdens de Duitse eenwording
vr 12 nov ’21 20:00 - 22:00
vr 12 nov ’21
20:00 - 22:00
  • vr 12 nov ’21
    20:00 - 22:00
    Pauze 20:45
    Philharmonie,
    Philharmonie Van Beinum Zaal

Voor bezoekers van de Philharmonie zijn historicus Luc Panhuysen en musicologe Saskia Törnqvist geen onbekenden: meermalen waren ze te gast met meeslepende colleges over componisten in het perspectief van hun eigen tijd.

In het seizoen 2021-22 volgen zij in drie avondvullende colleges de voetsporen van Richard Wagner, Franz Liszt en Giuseppe Verdi. Deze muziekgiganten speelden elk op eigen wijze een actieve rol in de roerige geschiedenis van het 19e-eeuwse Europa, toen natiestaten tot stand kwamen en etnische groeperingen zich begonnen te profileren. Welke gevoelige snaren bespeelde Richard Wagner in de Duitse eenwordingspolitiek? Hoe kon de kosmopoliet Franz Liszt een stem geven aan de Hongaarse cultuur? En waarom wordt Giuseppe Verdi altijd weer tot uithangbord gemaakt van het Italiaanse risorgimento?

Saskia Törnqvist & Luc Panhuysen
Waar Törnqvist enkele iconische composities van deze klankmeesters onderzoekt op nationalistisch DNA, belicht Panhuysen de werken vanuit verrassende invalshoeken. Revoluties, mythes, legenden, lokale volksmuziek, meeslepend virtuozendom en heel veel korrels zout passeren de revue.

Deel 1: Richard Wagner, Meistersinger tijdens de Duitse eenwording
Deel 2: Franz Liszt: Kosmopoliet? Bohémien? Hongaar? (later in de verkoop)
Deel 3: Eén Italië, één volk, één Giuseppe Verdi! (later in de verkoop)

Lees op deze pagina alles over de actuele coronamaatregelen.

Richard Wagner, Meistersinger tijdens de Duitse eenwording