Nederlands Kamerkoor & Arjan Ederveen

Vergeten - Brahms, Saariaho, Kokoras, Lidholm en meer
Een reis door de dementerende geest
za 25 sep ’21 20:00 - 21:40
za 25 sep ’21
20:00 - 21:40
  • za 25 sep ’21
    20:00 - 21:40
    Philharmonie,
    [NIET MEER GEBRUIKEN] Philharmonie Grote Zaal
    Geweest

Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader Lieuwe steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie; een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties, waanbeelden en achterdocht.

Programma

Werken van o.a. Brahms, Saariaho, Kokoras en Lidholm.

Teksten van Spinvis. 

Uitvoerenden

Peter Dijkstra, chef-dirigent
Arjan Ederveen, acteur
Erik Bosgraaf, blokfluit
Jorrit Tamminga, electronics
Titus Tiel Groenestege, regie
Tido Visser, idee en concept

Zeven jaar na zijn vaders dood maakt het Nederlands Kamerkoor een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek van Johannes Brahms, Kaija Saariaho, Panayiotis Kokoras, Ingvar Lidholm en tekst van Spinvis.

Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Operazanger Lieuwe Visser zag kolkende rivieren door de straten razen en mannetjes op het dak zitten. Zijn lijden was hartverscheurend, de machteloosheid waarmee zijn naasten dat lijden moesten aanschouwen al evenzeer. Het is helaas dagelijkse kost voor duizenden patiënten en hun mantelzorgers. Het Nederlands Kamerkoor stelt met muziek de vraag: wat maakte hij door? Waar houdt de geest op en begint het universum?

“Het is een van de krachten van Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, dat hij sterke, genre-ontstijgende programma’s verzint. Het geweldig zingende kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig.” (NRC, ★★★★) 

“Arjan Ederveen is ontroerend als demente man en het Nederlands Kamerkoor verklankt de treurnis geweldig.” (De Volkskrant, ★★★★)
 

Aftertalk

Na afloop van de voorstelling vindt een aftertalk plaats met zangeres Maartje de Lint en directeur Tido Visser. Het verhaal van de voorstelling is gebaseerd op Tido's ervaringen met zijn vader, beroemd operazanger Lieuwe Visser. Het publiek krijgt de kans om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Lees op deze pagina alles over de actuele coronamaatregelen.

Een reis door de dementerende geest

Onderdeel van:
Prachtstemmen

Het Nederlands Kamerkoor pakt een maatschappelijk relevant onderwerp bij de kladden en slaagt erin een genuanceerde uitwerking op de planken te brengen.

Trouw