100 Jaar Vol Verhalen: Toen & Nu

Weet u nog hoe de Stadsschouwburg er vroeger uit zag? Wij hebben de foto’s voor u naast elkaar gezet. Op 30 september 2018 bestaat de Stadsschouwburg namelijk precies 100 jaar. Naar aanleiding van dit jubileum blikken wij de komende maanden terug op 100 jaar Stadsschouwburg.



De Zaal

De zaal van 100 jaar geleden verschilt niet opvallend veel met de zaal van nu, zou je zeggen. Voor de heropening in 2008 is de Stadsschouwburg echter weldegelijk grondig verbouwd. De zaal zag er al heel mooi uit voor de verbouwing. Architect Erick van Egeraat zei hierover: “Eigenlijk was het alleen nodig om hem op te pompen, rijker te maken”. De toneelopening werd vergroot en het podium werd aan beide kanten met een halve meter verlengd. Ook de zaal zelf werd opgeknapt, van 750 naar 656 stoelen. Door de nieuwe structuur van de zaalindeling, werden de zichtlijnen verbeterd. Voor de verbouwing hadden namelijk wel 200 stoelen slecht zicht op het podium. De stoelen werden opnieuw bekleed met rode pluche.

De Spiegelfoyer

De Spiegelfoyer is zo veel mogelijk intact gehouden de afgelopen honderd jaar. En dat is te zien. De mooie pilaren en het plafond zijn nog precies hetzelfde. Vernieuwd is de bar die nu in de foyer staat. Ook zijn de trappetjes aan de zijkant weggehaald en vervangen door een schuine afloop. Waar vroeger alleen een spiegel in het midden van de wand zat, is nu de gehele wand bedekt met spiegels. Vanaf deze foyer is er een mooi uitzicht over het Wilsonsplein.

Jos Brink Foyer

Bent u weleens in de Jos Brink Foyer geweest? Dit is de foyer op zaalniveau, waar na de voorstelling de drankjes klaar staan. Zoals u op de foto kunt zien, is de Jos Brink Foyer grondig verbouwd. Dit was eerst namelijk geen foyer, het was de entree voor bezoekers. Tijdens de grote verbouwing is dit allemaal veranderd. De huidige Jos Brink Foyer moest een halve meter worden verhoogd, zodat er genoeg ruimte was in de nieuwe entree, de oude kelder. Op de foto’s is dat goed te zien: het trappetje bestaat uit een stuk minder treden dan eerst. Ook de pilaren zien er anders uit. Ze zijn gedecoreerd met lila en paars getinte mozaïek, die naar boven steeds lichter worden.

De voorkant van de schouwburg

Voor de grote verbouwing zag de Stadsschouwburg er zo uit. Je kwam binnen in de entree, wat nu de Jos Brink Foyer is. Vroeger waren er voorstellingsposters waarop de voorstellingen werden aangekondigd. Nu zijn dat digitale schermen. Het gebouw heeft iets weg van Versailles, waar ook de neoclassicistische bouwstijl gebruikt werd. De weg is ook behoorlijk veranderd: het bushokje is verplaatst en de weg is geasfalteerd. Ook staat nu het logo voor de schouwburg. 

De Toneeltoren

De achterkant, de toneeltoren, van de Stadsschouwburg ziet er aanzienlijk anders uit dan vroeger. Architect Van Egeraat heeft de nieuwe toneeltoren een ‘watervalassociatie’ gegeven, waardoor het gebouw er minder robuust uit ziet en het nieuw langzaam vermengd wordt met het oude deel. Haarlem noemde de Stadsschouwburg daarom het IJspaleis. Op de foto's is daarnaast goed te zien hoe de boom achter de schouwburg gegroeid is. 

Cookies

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

Privacy and cookies Meer weten?