Nieuws overzicht array(5) { [0]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "564" ["media_galerij_id"]=> string(4) "9524" ["van"]=> string(19) "2018-09-06 16:00:00" ["tot"]=> string(19) "2023-08-16 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(23) "Proef nu Het Krolletje!" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(334) "

Met trots presenteren wij: Het Krolletje. Dit is een biertje speciaal gebrouwen door De Jopenkerk in Haarlem, ter ere van ons jubileumseizoen. De Stadsschouwburg bestaat 30 september namelijk precies honderd jaar. Komend seizoen kunt u genieten van dit heerlijke speciaal biertje, die exclusief in ons theater te verkrijgen is.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(841) "

Het Krolletje dankt zijn naam aan Jan Krol, de weldoener die - in eerste instantie anoniem - de Stadsschouwburg heeft gefinancierd. Krol verkoos J.A.G. van der Steur als architect van de schouwburg. Helaas heeft Jan Krol de opening van de schouwburg in september 1918 niet kunnen meemaken: hij overleed in 1916.

Krol leeft nog steeds voort als naamgever van de terugkerende J.C. Krol Soirees, oftewel een fondsenwerfdiner waarbij Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem donateurs probeert te vinden voor speciale projecten. En dit jubileumjaar staat hij speciaal in het zonnetje op Het Krolletje. Daar proosten wij op!


 

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [1]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "560" ["media_galerij_id"]=> string(4) "9280" ["van"]=> string(19) "2018-07-03 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2023-06-26 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(26) "Lampe belicht de zomerstop" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(260) "

Wanneer u dit leest hang ik ergens aan een bergwand in de Vanoise in Frankrijk. Bergbeklimmen is samen met golfen een van de beste manieren om je hoofd helemaal leeg te maken en even nergens anders aan te denken. Dan ben je heel mindfull echt in het NU!

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(2052) "

Het is dan ook één van de vooruitzichten waar ik jaarlijks het meest naar uitzie: mijn weekje klimmen met mijn vaste klimpartner sinds 1980 Wolter van den Toorn. In het begin gooiden we naast onze rugzakken en klimtouwen ook twee racefietsen achter in de auto, voor op de regendagen en ‘rustdagen’, maar sinds ik in 1998 net als Wolter ook verslingerd raakte aan het golfballetje liggen er naast de rugzakken altijd twee golftassen en gaan we op de ‘rustdag’ golfen. In de Alpen kan dat vaak op spectaculaire banen. Even geen theater. Wel veel muziek, maar dan uit de ‘boordradio’. Gelukkig houden Wolter en ik voor 98% van dezelfde muziek (vnl. jazz), dat scheelt enorm. Onze beide gebouwen zijn de komende weken voor even gesloten voor onderhoud en de broodnodige rust, maar dat betekent niet dat u als liefhebber in de zomer op een theaterhoutje moet bijten. Gelukkig gebeurt er om ons heen genoeg om de zomer door te komen. Ik noem o.a.: Caprera, ons onvolprezen openluchttheater in Bloemendaal met ieder jaar weer een prachtig programma; het festival Klaterklanken op zondag 22 juli in Elswout; Parksessies, dit jaar niet op 4 woensdagavonden, maar in één lang weekend van 18 – 22 juli in De Hout; het International Organ Festival in de Bavo van 14 – 28 juli; en natuurlijk van 15 – 19 augustus Haarlem Jazz & More. En als u dan ‘uitgerust’ terugkomt van culturele vakantie, staat op 8 en 9 september het Haarlem Cultuur Festival met daarin op zaterdag 8 september de eerste Haarlemse Culktuurn8 op het programma en begint alles weer van voren af aan. Tot dan!

Jaap Lampe, directeur Stadsschouwburg & Philharmonie, schrijft wekelijks in deze column over culturele activiteiten. Reageren kan via www.twitter.com/JaapLampe.

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [2]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "558" ["media_galerij_id"]=> string(4) "9278" ["van"]=> string(19) "2018-06-26 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2023-06-26 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(27) "Lampe Belicht doe-het-zelf " ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(374) "

In deze tijd van het jaar zijn onze zalen veelal gevuld met jongens, maar vooral meisjes die deelnemen aan eindejaar uitvoeringen van dans- en balletscholen. Dat is een enorm feest. Er gaat niets boven zelf op het podium staan. Opgewonden rennen groepen kinderen door de gangen. De repetitieruimte wordt voor deze gelegenheden ook omgebouwd tot een grote kleedruimte.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(1836) "

Gespannen ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s staan in het mooie weer buiten voor de deur te wachten tot de voorstelling begint. Na afloop is er gejuich en zijn er veel bloemen. En soms blijkt er een groot talent op te staan. Prima ballerina Igone de Jongh heeft ook ooit zo op het podium van de Stadsschouwburg gestaan. Het is inspirerend om dit alles gade te slaan en te zien hoezeer dans als kunstvorm leeft en beoefend wordt. Haarlem en omgeving is gezegend met zoveel dansscholen. Maar ook het HIT, Haarlems Interscholair Toernooi, past in deze traditie. Daarin strijden leerlingen van middelbare scholen op allerlei terreinen van de kunsten tegen elkaar. Van cabaret tot klassieke muziek of pop en van poëzie tot beeldende kunst. Ook hier is ieder jaar weer goed zichtbaar hoeveel talent er in onze regio schuil gaat. Wij dragen daaraan ons steentje bij, door veel kinderen mee te laten spelen in onze familievoorstelling Scrooge. Dit jaar waren er zoveel aanmeldingen dat we wel vier weekenden lang audities hebben gehouden. En nieuw deze zomer is de Musical4daagse: Vier dagen zingen, dansen en acteren met als afsluiter een échte voorstelling voor een publiek van familie en vrienden. Het unieke concept geeft kinderen vanaf zes jaar de kans om in de vakantie een musicaltraining te volgen. Zowel de repetities als de presentaties vinden van 21 t/m 28 juli plaats in de Philharmonie Haarlem. Zorg dat je er bij bent!

Jaap Lampe, directeur Stadsschouwburg & Philharmonie, schrijft wekelijks in deze column over culturele activiteiten. Reageren kan via www.twitter.com/JaapLampe.

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [3]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "556" ["media_galerij_id"]=> string(4) "9260" ["van"]=> string(19) "2018-06-19 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2023-06-19 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(27) "Lampe belicht van het padje" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(211) "

Ik schrijf deze column op mijn hotelkamer in culturele hoofdstad Leeuwarden. Zoals ik u vorige week al schreef ben ik op het halfjaarlijkse congres van de International Society for Performing Arts (ISPA).

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(2240) "

Het thema van het congres is ‘Off the beaten track’, van het padje af, theater in dorpen en op het platteland. Het sluit heel erg aan op het thema van de culturele hoofdstad, waarbij ‘mienskip’ (de gemeenschap) centraal staat. Theater ‘off the beaten track’ waaronder heel nadrukkelijk ‘locatietheater’ en ‘buiten theater’ staat midden in de mienskip. Waar wordt dat beter zichtbaar dan tijdens het jaarlijkse Oerol festival op Terschelling. Vanochtend vertrekken we dan ook met meer dan 300 theaterprofessionals uit 42 verschillende landen op de boot naar Terschelling. Ik denk dat voor vele grootheden uit de internationale theaterwereld de mond wijd openvalt. Oerol is uniek in de wereld. Bent u er nog nooit geweest? Ga er een keer naar toe! Het is een geweldige belevenis. Overigens sluit dit thema heel erg aan bij een vraag die ik mij voortdurend stel over het theater van vandaag: hoe lang is de klassieke vorm van theater (aanvang 20:15 en met 600 mensen in het donker één kant op kijken) nog houdbaar? Dit sluit straks helemaal niet meer aan op de belevingswereld van ‘de nieuwe (digitale) mens’. Je ziet die worsteling ook bij stukken als The Nation, Romeinse Tragedies en deze week FC Bergmann in het Holland Festival. Zoeken naar nieuwe ‘vormen’ van theater, waarin een andere ‘theatertaal’ wordt gesproken. Ik verheug me op deze zoektocht, want het geeft spannende nieuwe vergezichten en verrast de bezoeker meer dan ooit. In Haarlem kennen we natuurlijk ook ons theater ‘off The beaten track’ met het Spaarne Concert (7 juli) het Haarlem Cultuur Festival en de Cultuurnacht (8 en 9 september) en het Vijfhoek Kunsten Festival (15 september). We doen zeker mee met onze Haarlemse ‘mienskip’.

Jaap Lampe, directeur Stadsschouwburg & Philharmonie, schrijft wekelijks in deze column over culturele activiteiten. Reageren kan via www.twitter.com/JaapLampe. Zie progarmma op www.theater-haarlem.nl

 

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [4]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "554" ["media_galerij_id"]=> string(4) "9258" ["van"]=> string(19) "2018-06-12 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2023-06-19 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(36) "Lampe belicht de culturele hoofdstad" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(404) "

Toen ik op vrijdag 16 januari 2004 mijn eerste sollicitatiegesprek onderging voor de functie van algemeen directeur van de Stichting Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, leefde in Haarlem nog de intentie om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. In de jaren die daarop volgden sneeuwde deze nobele ambitie onder in financiële ellende, tekorten en bijbehorende bezuinigingen.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(2126) "

Op het moment dat u dit leest, ruim 14 jaar later, logeer ik in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Zij wel. Ook in de regelmatig verschijnende Atlas der Nederlandse Gemeenten is de noordelijke metropool Leeuwarden Haarlem voorbij gestreefd. Doet dat pijn? Bij mij niet. Ik ben al lang geleden opgehouden met me druk maken over vergelijkende lijstjes. Ik ga uit van eigen kracht. Een paar jaar geleden was de Stadsschouwburg genomineerd als beste theater van Nederland. Dat zijn we toen net niet geworden. In de jaren daarna keken we ieder jaar in december hoopvol uit het raam, maar we zijn nooit meer genomineerd. Droevig? Nee hoor. Wij bestaan bijna 100 jaar, we doen prachtige dingen en iedereen is nog steeds dolenthousiast over onze prachtig gerenoveerde podia, dat heeft wijlen oud-wethouder Jan Haverkort toen toch maar goed gezien. Ik ben in Leeuwarden voor een groot internationaal podiumkunsten congres en ik geniet van de culturele hoofdstad van Europa. Morgen gaan we met het hele internationale congres op de boot naar Terschelling voor een voorproefje van Oerol. Een heerlijk vooruitzicht, maar ik weet ook al dat ik vrijdag toch wel weer uitzie naar de terugkeer naar mijn eigen culturele hoofdstad van Noord Holland, Haarlem, met Teylers Museum, Patronaat, Frans Hals Museum, Toneelschuur, het strand om de hoek, Caprera in de duinen en “mijn eigen” Philharmonie en bijna 100-jarige Stadsschouwburg als thuisbasis. Op vrijdagavond 16 januari 2004 werd ik na dat eerste sollicitatiegesprek vanuit Haarlem opgebeld: gefeliciteerd, je bent het geworden! Ik schrok er van en moest nog even nadenken, maar heb toen toch snel de keuze voor Haarlem gemaakt en tot op heden nooit een greintje spijt gehad.

Jaap Lampe, directeur Stadsschouwburg & Philharmonie, schrijft wekelijks in deze column over culturele activiteiten. Reageren kan via www.twitter.com/JaapLampe. Zie progarmma op www.theater-haarlem.nl

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } }