Duurzaamheid

Green Key

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem in bezit van het Gouden Green Key Certificaat


Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. De acht samenwerkende culturele instellingen in Haarlem ontvingen uit handen van wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema en Erik van Dijk (directeur stichting KMVK (Green Key) het felbegeerde Green Key Certificaat. In januari 2016 was de eerste officiële keuring en daarna in december jl. De deelnemende organisaties zijn het Frans Hals Museum|De Hallen, Teylers Museum, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Noord-Hollands Archief, Hart, Toneelschuur en Patronaat en Stadsschouwburg & Philharmonie. Het Green Key Certificaat is in drie gradaties te behalen; brons, zilver en goud. De Stadsschouwburg en de Philharmonie hebben het gouden certificaat behaald.


De Stadsschouwburg en Pilharmonie blijven maatregelen ondernemen t.b.v. milieuvriendelijk. Denk hierbij aan het gebruik van een zonnestroominstallatie systeem (bestaande uit zonnepanelen, omvormer, elektriciteitsmeter en monitoringsysteem) op het dak van de Philharmonie, maar ook spaarlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming. Er wordt niet meer gewassen dan nodig is en er worden bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. Ook werken de kranen op sensoren, de urinoirs op sensoren, toiletten hebben een duospoeling en de kleedkamerdouches werken op sensoren om zoveel mogelijk water te besparen. En dit allemaal met een bijzondere aandacht die niet alleen uw comfortgevoel bevordert, maar ook de status van natuur en milieu. Verder maakt de Stichting gebruik van zeepdispensers, vindt er afvalscheiding plaats en koopt milieubewust in. Zo schenken wij fair trade koffie en gebruiken veel biologische en milieuvriendelijke producten.


Het keurmerk is in recordtempo behaald. Op 10 maart 2015 sloten de Haarlemse culturele instellingen een ‘Intentieovereenkomst Duurzaamheid’ en in een klein jaar, in januari 2016, hebben de instellingen zich fors ingespannen om hun gebouwen en bedrijfsvoering duurzamer te maken. Door het behalen van de Gouden Green Key laten wij onze bezoekers zien dat we als theater, concertzaal en congreslocatie maatschappelijk verantwoord ondernemen.


Bewust genieten

Wat betekent dit in de praktijk voor u als gast? Tijdens uw verblijf zal u zeker geen hinder ondervinden aan de duurzame activiteiten die wij ondernemen. Op onze twee locaties hebben wij een goede balans gevonden tussen duurzaam ondernemen en comfort. En het idee dat u tijdens uw verblijf bijdraagt aan een betere samenleving en milieu, is mooi meegenomen.

Bijzonder in Nederland is de samenwerking in Haarlem met alle andere culturele instellingen. Alle podia doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. De gecertificeerde bedrijven voldoen aan de normen die gesteld zijn door de Stichting KMVK (Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit).

Voor meer informatie hierover zie www.greenkey.nl
Voor de verklaring zie MVO-verklaring

Haarlem Plastic Vrij

Wist u dat er in Nederland jaarlijks 14 miljoen flesjes in de natuur terecht komen? En dat er jaarlijks 8 miljoen ton plastic in de zee verdwijnt? Er ontstaat een plastic soep, die erg schadelijk is voor de natuur en de dieren die hier in leven. Daar moeten wij iets aan doen!


Over Haarlem Plasticvrij

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem zet zich samen met culturele bedrijven in voor Haarlem Plastic Vrij. Samen met Circus Circulair, Dopper, De Groene Mug, NME, Spaarnelanden en de Vishal brengen wij een beweging in Haarlem op gang om de inwoners bewust te maken van plastic afval. Gedurende het projectjaar worden er regelmatig activiteiten georganiseerd gerelateerd aan het thema plastic. Houd onze website en Facebookpagina in de gaten voor onder meer een kalender met de vele activiteiten die we in seizoen 2017 – 2018 organiseren!


Het hogere doel achter Haarlem Plastic Vrij is Haarlem Klimaatneutraal en Circulair in 2030. Aan deze ambitie van de stad Haarlem willen wij graag bijdragen.


Inspiratiebron: Plastic Soup Surfer

Een van de sprekers tijdens de Kick Off van Haarlem Plasticvrij op 8 september was Merijn Tinga, ook wel bekend als The Plastic Soup Surfer. Hij heeft de gehele Rijn af gepaddeld op een surfboard gemaakt van zijn eigen plastic afval. Op zijn 28 dagen durende tocht over de Rijn bezoekt hij in de verschillende landen waar hij door heen vaart bedrijven die plastic verwerken en komt hij velen bergen plastic afval tegen. Hij maakt vlogs over deze tocht en wilt hiermee aandacht vragen voor de grote hoeveelheid plastic afval. Merijn wil grote bedrijven die wegwerp plasticflesjes produceren aanpakken en is daarmee een inspiratiebron voor het beleid ‘Haarlem Plastic Vrij’ die wij in Stadsschouwburg & Philharmonie willen doorvoeren.


Afgelopen evenementen

Wij hebben verschillende evenementen georganiseerd om Haarlem bewust te maken van de vervuiling door plastic.


De knutselhoek


Voor het Haarlem Cultuur Festival op 9 en 10 september 2017 hebben alle collega’s van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem de handen in een geslagen en tientallen plastic flesjes verzameld. Deze flesjes, die anders weggegooid zouden worden, werden een nieuw leven ingeblazen. Bezoekers van het Haarlem Cultuur Festival lieten hun creativiteit zien en van de plastic flesjes werden mooie creaties gemaakt. Van plantenbakjes tot tasjes: het werd duidelijk dat de flesjes prima hergebruikt konden worden. Een eyeopener voor ons allemaal.


Jan Terlouw


Op 7 november 2017 kwam Jan Terlouw naar de Philharmonie om een college te geven over de uitputting van de aarde. In dit theatercollege combineert Jan Terlouw twee verhaallijnen: hij vertelt over zijn carrière als wetenschapper, politicus en schrijver en spreekt zijn zorgen uit over het uitwonen van de aarde. Zijn belangrijkste boodschap: “Ik heb een prachtig leven gehad, ik wil dat jullie dat ook hebben.” Wij vinden het belangrijk dat dit soort theatercollege ‘s gegeven worden om bewustzijn te creëren over milieuvervuiling onder Haarlemmers. Samen met de hele stad staan wij immers sterker!


Voorstelling en workshop voor leerlingen groep 7 en 8


Op maandag 22 januari 2018 was er een besloten activiteit voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van alle Haarlemse scholen in de Philharmonie Haarlem.


Deze scholendag stond in het teken van plastic (zwerf)afval; het probleem, de gevolgen én de oplossingen. De dag wordt georganiseerd door NME Haarlem, Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem en Stichting Milieubende. Het was een mooie en speelse (leer)ervaring voor de leerlingen, waarbij ze gingen onderzoeken hoe we met elkaar naar een schoner en plastic vrij Haarlem kunnen komen. Het programma bestond uit een voorstelling en een workshop onder leiding van acteurs en beslaat per school een deel van de dag.


Meer weten over Haarlem Plastic Vrij? Bezoek de website >